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A Cultura do açaí. Infoteca-e
NOGUEIRA, O. L.; CARVALHO, C. J. R. de; MULLER, C. H.; GALVÃO, E. U. P.; SILVA, H. M. e; RODRIGUES, J. E. L. F.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; CARVALHO, J. E. U. de; ROCHA NETO, O. G. da; NASCIMENTO, W. M. O. do; CALZAVARA, B. B. G..
Introdução; Clima e solo; Variedades; Formacao de mudas; Plantio; Tratos culturais; Adubacao; Controle de pragas e doencas; Colheita e beneficiamento dos frutos; Extração e beneficiamento do palmito; Coeficientes de produção.
Tipo: Col Criar Plantar ABC 500P/500R Saber (INFOTECA-E) Palavras-chave: Cultivo; Trato cultural; Cabbage palm; Cultivation; Seedling; Plantation; Harvest; Fruit.; Solo; Plantio; Muda; Colheita; Palmito; Beneficiamento; Extração; Euterpe Oleracea.; Extraction; Soil..
Ano: 1995 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/115005
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Adaptação ao modelo tradicional de extração de oleorresina da copaíba. Infoteca-e
GUARINO, E. de S. G.; FONSECA, F. L. da; ULLER, H. F.; WADT, L. H. de O..
O oleorresina de copaíba (Copaifera L.) é um dos mais tradicionais produtos florestais não madeireiros extraídos na Amazônia. No entanto, como todos os outros produtos oriundos da floresta, apresenta lacunas de conhecimento e tecnologias para consolidação da cadeia produtiva. Na busca pela melhoria ergonômica e efi ciência na extração do oleorresina de copaíba, foi testada a viabilidade técnica do uso de um trado adaptado à motosserra para obtenção de oleorresina de copaíba.
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Produto florestal não-madeireiro; Embrapa Acre; Rio Branco (AC); Acre; Amazônia Ocidental; Copaifera L; Productos forestales no madereros; Adopción de innovaciones; Amazonia occidental; Extracción; Oleoresinas; Western amazon.; Copaiba; Oleorresina; Extração; Tecnologia apropriada; Campo Experimental; Tecnologia.; Nontimber forest products; Oleoresins; Extraction; Technology; Innovation adoption..
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1060569
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Aflatoxin removal of peanut meals with aqueous ethanol Scientia Agricola
Fonseca,H.; Regitano-d'Arce,M.A.B..
A preliminary approach to achieve compatible simultaneous extraction of aflatoxin and residual oil from pressed oil meals was conducted to determine the minimum amount of water to be added to ethanol versus necessary time to achieve complete removal of aflatoxin. Commercial anhydrous, 96, 93 and 90°GL ethanol were utilized in trials with Soxhlet extractors. Commercial anhydrous ethanol did not remove aflatoxin completely and the extraction efficiency in minutes was directly proportional to the amount of water present in the ethanol, as expected. Although 96°GL ethanol was efficient, alcoholic strengths between 96 and 99°GL need be evaluated to improve oil extraction, provided they do not decrease aflatoxin removal efficiency.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aflatoxin; Peanut meal; Oil meals; Removal; Extraction; Aqueous ethanol; Ethanol.
Ano: 1993 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161993000100021
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Análise de arranjos para extração de óleos vegetais e suprimento de usina de biodiesel AgEcon
Sartori, Marco Antonio; Perez, Ronaldo; da Silva Junior, Aziz Galvao; Machado, Silvia Regina Sartori; Santos, Manoela Maciel de Souza; Miranda, Carlos Alberto de Castro.
This study aimed at the technical-economical evaluation of implanting some vegetal-oil extraction units in order to insert the family agriculture into bio-diesel production chain. Three project models (arrangements) for vegetal-oil extraction units at different sizes were proposed, using extraction by pressing and mixed extraction (extracting by either pressing or solvent) and different raw materials (castor-oil and soybean). For the size analysis, the oil production scales between 50/60 tons/day were used with real market data concerning investments, inputs prices of the process, raw materials and vegetal oil. For the economic analyses, the software BioSoft was used. The BioSoft is a program for supporting the decision-making process, which was developed...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Vegetal oil; Extraction; Viability; Crop Production/Industries; L25; D81; L69..
Ano: 2009 URL: http://purl.umn.edu/60807
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Assessment of four different detergents used to extract membrane proteins from Xylella fastidiosa by two-dimensional electrophoresis BJM
Di Ciero,Luciana; Bellato,Cláudia de M.; Meinhardt,Lyndel W.; Ferrari,Fernanda; Castellari,Rafael R.; Marangoni,Sérgio; Novello,José C..
Four different detergents, ASB 14, SB 3-10, CHAPS and Triton X100, were utilized to determine the optimal detergent for the solubilization of membrane proteins from the phytopathogenic bacterium Xylella fastidiosa. These proteins were differentially solubilized in distinct buffers containing the detergent and subjected to bidimensional electrophoresis within the non-linear pH range of 3-10. The detergents ASB 14 and SB 3-10 were the most effective revealing 221 and 157 spots, respectively. CHAPS and Triton X100 were less effective and revealed only 72 and 43 spots, respectively. MALDI-TOF tryptic peptide mass fingerprinting of 18 excised proteins from the ASB 14 treatment revealed that 83% were membrane proteins and that the theoretical efficiency of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: X. fastidiosa; 2-DE; Extraction; Proteome; Solubilization.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822004000200018
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Characterisation of dissolved organic compounds in hydrothermal fluids by stir bar sorptive extraction - gas chomatography - mass spectrometry. Case study: the Rainbow field (36 degrees N, Mid-Atlantic Ridge) ArchiMer
Konn, Cecile; Charlou, Jean-luc; Donval, Jean-pierre; Holm, Nils G..
The analysis of the dissolved organic fraction of hydrothermal fluids has been considered a real challenge due to sampling difficulties, complexity of the matrix, numerous interferences and the assumed ppb concentration levels. The present study shows, in a qualitative approach, that Stir Bar Sorptive Extraction (SBSE) followed by Thermal Desorption - Gas Chromatography - Mass Spectrometry (TD-GC-MS) is suitable for extraction of small sample volumes and detection of a wide range of volatile and semivolatile organic compounds dissolved in hydrothermal fluids. In a case study, the technique was successfully applied to fluids from the Rainbow ultramafic-hosted hydrothermal field located at 36 degrees 14'N on the Mid-Atlantic Ridge (MAR). We show that...
Tipo: Text Palavras-chave: Sample preparation; Extraction; Organic compounds; Hydrothermal fluids; Ultramafic rocks.
Ano: 2012 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00114/22514/20196.pdf
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Characterization of Seed Oils of Pterodon emarginatus Vogel (Sucupira) Obtained by Different Extraction Methods BABT
Costa-Singh,Tainara; Jorge,Neuza.
Abstract The present study aims to evaluate the influence of extraction methods on the quality of bioactive compounds and antioxidant capacity in Pterodon emarginatusVogel (sucupira) oils. The oils were extracted from the sucupira seeds by Soxhlet and by the extraction system of Bligh & Dyer. The oils were analyzed as to fatty acid profile, tocopherols, phytosterols, carotenoids, total phenolics, and total antioxidant capacity. The extraction by Soxhlet showed better yield of total lipids and was more efficient to extract tocopherols, phytosterols, and carotenoids, besides presenting better antioxidant activity by DPPH•. However, this method showed insufficient capacity to extract the polar lipid components of the sample, as evidenced by the low...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antioxidants; Bioactives; Extraction; Oxidative stability; Chromatography.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132019000100506
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Coeficientes técnicos, custo e rentabilidade para a coleta de castanha-do-brasil no Estado do Acre: sistema de produção melhorado. Infoteca-e
SA, C. P. de; BAYMA, M. M. A.; WADT, L. H. de O..
A castanheira (Bertholletia excelsa Bonpl., Lechytidaceae) é uma das árvores símbolo da Amazônia devido a sua importância social, ecológica e econômica para a região. Milhares de famílias de extrativistas e produtores rurais utilizam a semente da castanheira, popularmente conhecida como castanha-do-pará ou castanha-do-brasil e mais recentemente castanha-da-amazônia, como fonte de renda. O sistema tradicional de coleta da castanha-do-brasil não considera a qualidade do produto comercializado, especialmente com relação às condições sanitárias (contaminação por aflatoxinas e coliformes fecais), o que muitas vezes ocasiona a impugnação pelo mercado comprador. Os grandes entraves para a cadeia produtiva da castanha-do-brasil têm sido o transporte e...
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Produto florestal não madeireiro; Castanha do brasil; RESEX Chico Mendes; Brasiléia (AC); Acre; Western Amazon; Amazônia Ocidental; Amazonia Occidental; Análisis de costo-beneficio; Análisis económico; Extracción; Fruit; Frutos; Insumos agrícolas; Madera tropical; Rentabilidad.; Productos forestales no madereros; Nuez del Brazil; Rentabilidade; Análise econômica; Castanha do pará; Bertholletia excelsa; Análise de custo-benefício; Essência florestal; Fruto; Extração; Insumo.; Farm inputs.; Cost benefit analysis; Economic analysis; Extraction; Tropical wood; Nontimber forest products; Brazil nuts; Profitability.
Ano: 2008 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/494706
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Criteria for the Extraction of Fish Oil CIGR Journal
BAKO, TANKO; VICTOR, UMOGBAI I; J, AWULU O.
The effect of pre-treatment of mackery (Scomber scombrus) on oil recovery and quality was investigated. Fish oil was extracted using the screw expeller press after heat pre-treatment of the fish sample. The effect of cooking temperatures and cooking times was evaluated. It was observed that the oil yield has a positive relationship with cooking temperature. The oil yield increased with increasing cooking temperature at all the cooking times investigated and also increased with increasing cooking time from 5-15 minutes and then decreased for 20 minutes cooking time at all the cooking temperatures investigated. The results revealed that a highest yield of 22.8 % was obtained when the fish was treated at 90 0C cooking temperature for 15 minutes. The lowest...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Criteria; Fish Oil; Pre-treatment; Extraction; Oil yield.
Ano: 2017 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/4021
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Cultivo hidropónico y manejo nutrimental de la producción anual de Antirrhinum majus L. en condiciones de invernadero. Colegio de Postgraduados
Rojas Velázquez, Angel Natanael.
La información y tecnologías para el cultivo hidropónico de perrito (Antirrhinum majus L.) en invernadero es limitada y requiere mayor conocimiento e investigación para el adecuado manejo del cultivo. En el presente estudio se utilizó un material de verano (Grupo IV) serie Potomac cv. Rose, para determinar los efectos del potencial osmótico (PO) en la solución nutritiva (-0.036, -0.054, -0.072, -0.090 y -0.108 MPa) en el contenido de biomasa y calidad comercial, análisis de crecimiento, absorción y extracción nutrimental, durante en cultivos de invierno y verano. En general las diferentes variables evaluadas, biomasa aérea, vida de florero y días a cosecha se vieron afectados por los tratamientos de PO y por las estaciones de crecimiento. La...
Palavras-chave: Análisis de crecimiento; Absorción; Extracción; Hidroponía; Invernaderos; Growth analysis; Absorption; Extraction; Hydroponic; Greenhouse; Doctorado; Fruticultura.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10521/237
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Cultivo hidropónico y manejo nutrimental de la producción anual de Antirrhinum majus L. en condiciones de invernadero. Colegio de Postgraduados
Rojas Velázquez, Angel Natanael.
La información y tecnologías para el cultivo hidropónico de perrito (Antirrhinum majus L.) en invernadero es limitada y requiere mayor conocimiento e investigación para el adecuado manejo del cultivo. En el presente estudio se utilizó un material de verano (Grupo IV) serie Potomac cv. Rose, para determinar los efectos del potencial osmótico (PO) en la solución nutritiva (-0.036, -0.054, -0.072, -0.090 y -0.108 MPa) en el contenido de biomasa y calidad comercial, análisis de crecimiento, absorción y extracción nutrimental, durante en cultivos de invierno y verano. En general las diferentes variables evaluadas, biomasa aérea, vida de florero y días a cosecha se vieron afectados por los tratamientos de PO y por las estaciones de crecimiento. La...
Palavras-chave: Análisis de crecimiento; Absorción; Extracción; Hidroponía; Invernaderos; Growth analysis; Absorption; Extraction; Hydroponic; Greenhouse; Doctorado; Fruticultura.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10521/237
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Desempenho de desfibrador comercial para espécies vegetais do Pantanal. Infoteca-e
GALVANI, F.; FÉLIX, C. G. S..
Este trabalho teve por finalidade avaliar o desempenho de um desfibrador mecânico comercial de cana-de-açúcar quanto à sua eficiência para a remoção de fibras para as espécies do gravatá, carandá e da bocaiuva em escala de bancada.
Tipo: Circular Técnica (INFOTECA-E) Palavras-chave: Fibra Vegetal; Extração; Gravata; Caranda; Bocaiuva; Natural fibers; Plant fibers; Extraction.
Ano: 2017 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1083015
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Development and optimization of extractives from Astronium urundeuva (allemão) Engl. by factorial design BABT
Cunha,Fabíola Pessoa da; Costa,Luana Janine Lopes da; Fernandes,Ana Josane Dantas; Souza,Tatiane Pereira de; Soares,Luiz Alberto Lira.
The purpose of this study was to evaluate the influences from variables of preparation on dry residue and total tannins from macerates of Astronium urundeuva barks. Thus, a 3 ² factorial design was used to study the importance of plant proportion (10, 15 and 20 %, w/v) and the ethanol concentration (40, 60 and 80 %, v/v) on the selected response. Mathematical models were fitted according to experimental data. The validated equations were used to generate response surfaces. The analysis of the surfaces showed that the optimum conditions to obtain extractive preparations with high extractive efficiency for tannins were: 10 % (w/v) of plant with ethanol 40 % (v/v) as solvent.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Astronium urundeuva; Extraction; Optimization; Factorial Design.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000300017
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Dynamical modelling of a reactive extrusion process: Focus on residence time distribution in a fully intermeshing co-rotating twin-screw extruder and application to an alginate extraction process ArchiMer
Baron, Regis; Vauchel, Peggy; Kaas, Raymond; Arhaliass, Abdellah; Legrand, Jack.
The context of this study is the modelling of reactive extrusion process based on an alginate extraction protocol. Residence Time Distribution (RTD) is one important part to predict the kinetics of reactive compounds. A simple model is proposed to predict RTD in fully intermeshing co-rotating twin-screw extruders without reaction. This model, which can be easily extended to reactive case in a future work, is based on the extension of an axial dispersion model, including control parameters (screw speed and flow rate) and geometrical parameters (screw profile and die design). Simulations were performed for various operating and geometrical conditions so as to illustrate possibilities offered by the proposed model. Validation was conducted for two different...
Tipo: Text Palavras-chave: Alginate; Extraction; Extrusion; Mathematical modelling; Residence time distribution; Simulation; Laminaria digitata.
Ano: 2010 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00005/11592/8985.pdf
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Effect of Expeller Press Parameters on Fish Oil Extraction CIGR Journal
BAKO, TANKO; UMOGBAI, VICTOR I.; OBETTA, SAMUEL E..
An investigation was carried out on the effect of expeller press parameters such as choke clearances (1, 2 and 3 mm), screw clearances (1, 2 and 3 mm) and screw (worm) shaft speeds (50, 60 and 70 rpm) on fish oil extraction. The oil extraction rate and extraction efficiency had a negative relationship with choke clearances and screw clearances but had a positive relationship with screw (worm) shaft speeds. The oil extraction rate and extraction efficiency were found to decrease with increase in choke clearances and also decreased with increase in screw clearances. Increase in screw (worm) shaft speeds from 50 to 70 rpm was observed to increase oil extraction rate and extraction efficiency. The extraction loss had a positive relationship with choke...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fish oil; Extraction; Expeller; Parameters; Optimize.
Ano: 2018 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/4869
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Effects of drying air temperature and grain initial moisture content on soybean quality (Glycine Max (L.) Merrill) REA
Coradi,Paulo C.; Fernandes,Carlos H. P.; Helmich,Jean C.; Goneli,André L. D..
ABSTRACT This study aimed to evaluate the effect of air-drying temperature and initial moisture content on volume shrinkage, physical quality and oil extraction yield of soybean grains. The grains used in this experiment were harvested at two distinct moisture levels of 19 and 25%. Then, these grains were taken to dryness at three different air temperatures of 75 °C, 90 °C and 105 °C, in a forced circulation convection oven of the air. The results showed a drying time reduction with increasing air temperatures. Regarding volume shrinkage, moisture content reductions influenced grain volume and the Rahman's model was the one that best fit the data. Moreover, the higher the air temperature, the greater the effects on soybean grain shrinkage and physical...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Extraction; Performance; Processing.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162016000500866
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Evaluation of a portable watermelon juice extracting machine CIGR Journal
ADEKANYE, TIMOTHY ADESOYE; Adelakun, Joseph Oluwasegun.
A small-scale machine for extracting watermelon juice was developed with locally available materials and evaluated to determine its best extracting operating factors. The machine slices a whole watermelon and extracts its juice content. This machine operates on the principle of compressive and shearing force exerted through an auger.  Component parts includes feeding hopper, conveyor shaft, auger conveyor housed in a cylindrical chamber, juice sieve, juice collector, seed - pulp outlet, gear and main frame. It was powered by a 1hp electric motor, coupled to a gear reduction speed to operate at 46.67 rm-1. In operation, watermelon fruits introduced via the hopper is squeezed and transferred to the auger conveyor. The auger presses and squeezes the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agricultural Engineering Watermelon; Juice; Extraction; Small scale; Evaluation.
Ano: 2018 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/4109
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Extração de óleo do mesocarpo de bacaba. Infoteca-e
ÁLVARES, V. de S.; SOUZA, J. M. L. de.
O método de extração mecânica do mesocarpo desidratado dos frutos da bacabeira obtém maior rendimento e qualidade do óleo em relação ao método tradicional comumente utilizado na região. Dessa forma, torna-se uma opção viável para utilização dos recursos naturais das populações locais, além de não utilizar solventes químicos, que não são permitidos para uma produção orgânica.
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Oenocarpus bacaba; Jessenia; Aceite vegetal; Extracción; Bacaba; Óleo Vegetal; Extração; Vegetable oil; Extraction.
Ano: 2019 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1112669
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Extração de óleo essencial de alecrim-do-mato (Lippia grata Schauer - Verbenaceae). Infoteca-e
SOUZA, A. V. de.
Óleo essencial é definido pela Organização Internacional de Padrões (ISO) como sendo os produtos obtidos de partes das plantas por meio de destilação por arraste com vapor d?água, bem como os produtos obtidos por esmagamento de pericarpos de frutos cítricos. São misturas complexas de substâncias voláteis, lipofílicas, líquidas, incolores ou ligeiramente amarelados, que possuem como característica básica o cheiro e o sabor. Na Caatinga, diversas plantas produzem óleos essenciais com potencial para exploração comercial, como por exemplo a espécie Lippia grata Schauer (Verbenaceae), conhecida popularmente como alecrim-do-mato, alecrim-dachapada ou alecrim-de-tabuleiro. É um arbusto cujas folhas são aromáticas e amplamente utilizadas na medicina popular no...
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Planta nativa; Alecrim do mato; Alecrim da chapada; Alecrim de tabuleiro; Folhas aromática; Lippia grata Schauer Verbenaceae; Caatinga; Planta Aromática; Alecrim; Óleo Essencial; Extração; Armazenamento; Lippia; Essential oil crops; Rosemary; Extraction.
Ano: 2021 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1136134
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Extração do aroma de bacuri e sua utilização como flavorizante em iogurte natural. Infoteca-e
NAZARÉ, R. F. R. de; MELO, C. F. M. de.
bitstream/item/33536/1/CPATU-CirTec15.pdf
Tipo: Circular Técnica (INFOTECA-E) Palavras-chave: Bubalino; Flavorizante; Flavour; Buffalo; Flavorer.; Bacuri; Aroma; Extração; Iogurte; Leite; Platonia Insignis; Tecnologia.; Extraction; Milk; Technology; Yogurt..
Ano: 1981 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/378781
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